среда, 26. март 2014.

Principi menadžmenta i projektovanja zelenih hotela

Autori: Nikola Minić, Višnja Vušković Minić

Objavljeno: Ecologica br. 70, jun 2013, str. 291-295.


Sažetak: Tokom svog životnog veka (od izgradnje, preko upotrebe i održavanja do rušenja) zgrade zahtevaju znatne količine energije, vode i drugih resursa. Izgrađeni objekat je izvor znatnog dela zagađenja vazduha, vode i zemlje, kao i veliki proizvođač otpada. Hotelske zgrade, zbog svoje specifične i jedinstvene funkcije i drugačijeg obrasca funkcionisanja, imaju daleko veći ekološki udar od drugih komercijalnih zgrada slične veličine. S druge strane, razvoj turizma i hotelijerstva je dosta vezan za dostupnost čiste i zdrave životne sredine. Zato je za održivi rast i razvoj važno da se hoteli grade, ali i da funkcionišu, na način koji je najmanje štetan za okolinu, jer, ako je prirodna okolina važna za poslovanje hotela, onda njena zaštita znači i zaštitu tog poslovanja.Zbog potreba za smanjenom potrošnjom energije, i korišćenjem energije iz obnovljivih prirodnih resursa, projektovanje zelenih hotela se od procesa,koji su prvenstveno vodili arhitekte, pretvorilo u pristup u kojem multidisciplinarni stručni timovi treba da obezbede ekonomski opravdano, socijalno i funkcionalno prihvatljivo i pre svega energetski efikasno održivo rešenje, koje će da zadrži, pa čak i poveća nivo komfora gostiju hotela. Rezultat implementacije energetski efikasnih tehnologija i procesa su hoteli koji koštaju manje tokom eksploatacije, a koji su vredniji svojim korisnicima, tzv. inteligentni zeleni hoteli, koji predstavljaju optimalnu dinamičku reakciju na postojeće uslove iz okruženja sa razvijenom sposobnošću učenja sa ciljem optimalne upotrebe energije.

Ključne reči: zeleni menadžment, inteligentni hoteli, održiva gradnja, energetska efikasnost.

Literatura:
[1] Ritter V., Assessment of the guidelines for zero-emission architectural design, Proceedings Clima 2010- 10th REHVA World Congress, 9-12 May, Antalya, Turkey
[2] Butler J., The compelling “hard case” for “green” hotel development. Cornell Hospitality Quarterly, 49(3), 234–244, 2008.
[3] Green Hotels Association, http://greenhotels.com/index.php
[4] Jin-Soo Lee, Li-Tzang (Jane) Hsu, Heesup Han, Yunhi Kim, Understanding how consumers view green hotels: how a hotel's green image can influence behavioural intentions, Journal of Sustainable Tourism, 18:7, pp. 901-914, 2010.
[5] Penny, W.Y.K., The use of environmental management as a facilities management tool in the Macao hotel sector. Facilities, 25(7–8), pp. 286–295, 2007.
[6] Mijalković A., Štedljivo a luksuzno, Politka, 2010 http://www.politika.rs/rubrike/Magazin/Stedljivo-a-luksuzno.sr.html
[7] Bohdanowicz P., Martinac I., Determinants and benchmarking of resource consumption in hotels – Case study of Hilton International and Scandic in Europe. Energy & Buildings, 39(1), pp. 82-95, 2007.
[8] Ying-Chang Chen, Yu-Ta Chen, The Advantages of Green Management for Hotel Competitiveness in Taiwan: In the Viewpoint of Senior Hotel Managers, Journal of Management and Sustainability 2(2), pp. 211-218, 2012.
[9] Lehr V.A., Desining Eco-hotels, HPAC Engineering, pp. 28-33, 2001.
[10] Velikov K., Thün G., Responsive Building Envelopes: Characteristics and Evolving Paradigms, u: Trubiano F., Design and Construction of High-Performance Homes: Building Envelopes, Renewable Energies and Integrated Practice, Routledge, New York, 2013, str. 75-92.
[11] Vavan Vučeljić S., Application Of Smart Materials In Retrofitting Homes Can Help Housing Energy Efficiency, http://www.europaforum.or.at/site/energy-housing.net/dateien/Vavan_Vuceljic_Paper.pdf
[12] Wyckmans A., Intelligent Building Envelopes, Architectural Concept & Applications for Daylighting Quality, Doctoral thesis, Norwegian University of Science and Technology, Trondheim, November 2005, str. 84.

Rad se može preuzeti sa ove adrese.

Нема коментара:

Постави коментар